PHYSICAL-CHEMICAL AND MICROBIOLOGICAL ANALYSIS AND SENSORY ACCEPTABILITY OF TUNCUNARÉ CEVICHE

Authors

Keywords:

Ceviche, Tucunaré, Marinated Product

Abstract

The consumption of semi-prepared food is growing significantly. Ceviche" is a nutrient-rich alternative food consisting of raw fish marinated in lime juice. Thus, the objective was to prepare a ceviche with a regional fish, the tucunaré, and to evaluate its physicochemical and microbiological characteristics, as well asits acceptability. The fish was obtained through breeding, prepared in the laboratories of the UNISULMA/IESMA institution, as were the microbiological analyses of multiple tubes (MPN) and the physical-chemical analyses of humidity, PH, and ashes according to the Adolfo Lutz Institute - IAL. Afterwards, a sensorial analysis of the product's acceptability was performed, with 55 untrained tasters. The results were satisfactory, of the three physical-chemical determinations, only the humidity was outside the standards of the legislation in force, while the microbiological results fit within the parameters of the legislation. The 5-point hedonic scale sensory analysis (165/IV), had about 78% overall impression approval. In view of this, the determined objectives were achieved in a satisfactory way

Author Biographies

Elen Thaliny Lima de Souza, UNINI - Universidade Internacional Iberoamericana

Bacharel em Nutrição pela Instituição de Ensino Superior do Sul do Maranhão. Mestranda em Saúde Pública pela Universidade Internacional Ibero-americana - UNINI México. E-mail: elentaline@hotmail.com

Kamila Eugênia de Araújo Silva, IESMA/UNISULMA

Bacharel em Nutrição pela Instituição de Ensino Superior do Sul do Maranhão (IESMA/UNISULMA). Técnica em Tecnologia dos Alimentos.

Zilmar Timótio Soares, UEMASUL

Possui Licenciatura em Ciências Biológicas pela Universidade Estadual do Maranhão (1996), Especialização em Metodologia do Ensino e Pesquisa em Biologia pelo Centro Universitário de Ciências e Letras de Araras São Paulo (1997), MBA em Gestão e Tecnologia pela FGV (1997), Mestrado em Educação (Formação o Educador) pelo Centro Universitário Adventista de São Paulo (2005), Doutorado em Educação ? Wisconsin International University, Wisconsin-USA (2008). Pós Doutorado em Ciências da Religião (Cristianismo Sustentável) e Pós Doutorando em Psicanálises Clinica. Atualmente é ativo ? Secretaria de Estado de Educação do Maranhão e professor Adjunto III da Universidade Estadual da Região Tocantina do Maranhão - UEMASUL. . Membro do Conselho Editorial da Revista Focos - UEMA. Membro do Comitê Avaliador de Projeto do CCENT/UEMASUL, Membro do NDE de Biologia CCENT/UEMASUL. Diretor do Curso de Ciências Biologica da UEMASUL. Pesquisador Associado - Bionorte - Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia, Universidade Federal do Maranhão, Pós-Graduação. Avaliador do INEP/ MEC e membro da Sociedade de Botânica do Brasil. Tem experiências na área de Meio Ambiente, com ênfase em Conservação Ambiental e Educação Ambiental, atuando principalmente nas seguintes linhas de pesquisas: Educação, e Educação eAmbiental. Coordenador da Expo Ciências do Sudoeste Maranhense. Membro do JOURNAL OF ADVANCES IN AGRICULTURE, como autor e avaliador e Membro executivo da ?Empowering people. Award 2015, USA

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Published

2022-08-11

How to Cite

Lima de Souza, E. T., Eugênia de Araújo Silva, K., & Timótio Soares, Z. (2022). PHYSICAL-CHEMICAL AND MICROBIOLOGICAL ANALYSIS AND SENSORY ACCEPTABILITY OF TUNCUNARÉ CEVICHE. Revista UNI, 1(1), 20–32. Retrieved from https://unisulma.edu.br/revista.unisulma.edu.br/index.php/unisulma/article/view/9

Issue

Section

Artigos - Ciências da Vida e Tecnologias